O dvodnevnoj kajaking avanturi na rijeci Mrežnici piše naš “Weekend Guide” Martin Bolšec.

Srijeda, rano podne ili bolje rečeno radno podne u uredu na poslu. Zvoni mobitel, na ekranu piše Matija. Javljam se i dobro pretpostavljam što me treba. Matija je vlasnik agencije Terraktiv, vodič, vozač, spremač, majstor za popravak čamaca, prije svega avanturist. „Halo, dolaziš li ovaj vikend na Mrežnicu?“  „Ne, ti dolaziš. Naravno da dolazim", odgovaram ozbiljno u smiješnom tonu. Kužimo se. Saznajem da radimo dvodnevnu turu na rijeci Mrežnici.

Kratki opis dvodnevnog izleta na rijeci Mrežnici

Dvodnevni izlet na rijeci Mrežnici u organizaciji Terraktiva sastoji se od dva dana veslanja na rijeci Mrežnici te noćenja uz rijeku.  Prvi dan izleta ne razlikuje se od jednodnevnog što se tiče veslanja i riječne avanture. Ono što ga razlikuje od standardnog jednodnevnog kajaking izleta na rijeci Mrežnici jest druženje i spavanje uz rijeku. Nakon veslanja smještamo se u šumarku koji ujedno koristimo i kao poziciju za kamp. Drugi dan izleta nastavlja se veslanjem Mrežnicom 12 kilometara i završava na sastavcima rijeka Tounjčice i Mrežnice u mjestu Ključ, a izlaz je kod Ratkova mlina.

Više o dvodnevnom izletu na Mrežnici saznajte OVDJE.

Oprema vodiča za dvodnevni izlet na rijeci Mrežnici

Oprema Za dvodnevni izlet, što se tiče mene kao vodiča (osobna oprema vodiča), ne razlikuje se bitno od opreme za jednodnevni izlet. Što se vode, rijeke, tiče oprema je identična, no osim Palm Extream prsluka, kacige AquaDesign Vibe, Palm Lightning užeta, adidas tenisica za vodu i neoprena uzimam Hammock i vreću za spavanje te karimat.

Neizostavni Mora (Morakniv Companion) nož, opremu za klopu, koja se sastoji od JNA vojne porcije, napravljene vjerojatno za treniranje  živaca jer je tu četvrtastu posudu mučenje oprati zbog njezinog četvrtastog oblika. Za to postoji trik, no. Potopim je u vodu i ostavim preko noći da se ribe pogoste i dobro obave čišćenje posude. Win win situacija.

Da ne ložimo vatru na otvorenom nosim i kuhalo na plinske kartuše. Za transport opreme na rijeci, odnosno da bi nam ona ostala suha, koristimo velike „dry bag-ove“ ili suhe vreće. Također uzimam sa sobom malu sjekiricu i preklopnu lopatu. Nama vodičima je priroda izvor uživanja, divljenja, zabave, a i izvor zarade pa posebnu brigu vodimo da je iza nas priroda onakva kakva je bila i prije nas, čista, stoga su neizostavne vreće za smeće.

Više informacija o opremi možete pronaći na dolje navedenim adresama:
https://morakniv.se/en/
https://palmequipmenteurope.com/product/extrem-2
https://matis.com.hr/proizvod/aqua-design-vibe-kaciga/
https://palmequipmenteurope.com/product/lightning-18-m-1
https://www.amazon.com/adidas-outdoor-Terrex-Climacool-Water/dp/B01N0C9FBY

 

Doživljaj dvodnevnog kayaking izleta na  Mrežnici iz prespektive vodiča

Prvi dan prošao je, kao i uvijek kad JA vodim izlet, uz puno smijeha, zabave, veselja, uživanja i prije svega uz sigurnost u prekrasnoj prirodi rijeke Mrežnice. Po dolasku na „kamp poziciju“ iskrcavamo se na obalu, iskrcavamo stvari iz kajaka i na kraju vadimo i kajake na obalu, na suho. Osiguravamo ih, za svaki slučaj, da nam se ne dogodi da drugi dan nemamo s čime niz rijeku pa se tada kajaking pretvara u kanjoning (hodanje, penjanje, skakanje ili plivanje po rijeci).
Šaljem, čitaj tjeram, goste na presvlačenje. Moram, već su krenuli cugati i mogli bi ubrzo zaboraviti da su u mokrim neoprenskim odjelima, a dobro znamo da je “zašmrkani” nos zaštitni znak vodiča, a ne gosta. Nakon presvlačenja upućujem ih  gdje će se što u našem „kampu“ nalaziti. Tu je mjesto za spavanje, druženje i mjesto gdje je „prirodni wc“. WC je mjesto, čistina malo dalje od kampa. Lopatom se iskopa rupa i eto wc. Nije hotel s 5 zvjezdica, ali se zato navečer pretvara u Terraktiv hotel s milijun zvijezda i zvijezdica, onih na nebu, a to teško tko može nadmašiti.

Prvo što radim je podizanje šatora/hammocka za goste pa potom za sebe, a gosti mi pomažu i  pri tome uče. Nakon što je spremna naša „kuća za spavanje“, bacamo se na kuhanje večere i okupljamo se svi oko logorske vatre, u našem slučaju plamenika. Društvo jede, pije, smije se i zabavlja do dugo u noć. Ostajem zadnji budan, provjeravam sve i krećem lagano i ja na spavanje. Kao pravi vodič odlazim zadnji spavati, a prvi se ustajem i krećem kuhati kavu. Znam da će gosti biti zahvalni. I bili su.
Buđenje, kava, doručak pa kolektivno pospremanje i priprema za nastavak izleta, ali prije svega toga treba se riješiti mamurluka pa predlažem gostima najbolji prirodni lijek, bacanje u hladnjikavu rijeku Mrežnicu.

Gosti su u kajacima, stvari spremljene, kamp pozicija počišćena. Prije pokreta bacam još zadnji pogled da nismo nešto zaboravili. Krećemo s drugim danom, drugim dijelom izleta. Drugi dan izleta, u organizaciji Terraktiva,  odlikuje veslanje. Nižu se veći dijelovi mirne vode između slapova i brzaca, međutim ne nedostaje uzbuđenja, očekuju nas i veliki slapovi, brži i duži brzaci. Među njima valja izdvojiti predivan Šušnjarin slap. Pošto je drugi dio izleta duži, treba nam i više vremena da stignemo do cilja. Nakon otprilike pet sati veslanja stižemo na cilj u mjestu Ključ, a izlazimo kraj Ratkove mlinice. Tu nas već čekaju Ratko s rakijom i Matija s kombijem. Naš svestrani Matija danas je u ulozi vozača i „Logistic Managera“.  Svi su danas menadžeri, tako je i čoban u Lici, “Sheep Manager”. :)

Nakon presvlačenja i pospremanja opreme, opraštam se s vidno umornim, ali zadovoljnim gostima. Predviđam tišinu i spavanje na povratku kući. Tek kad se odmore, najčešće, shvate kakvu su zapravo prekrasnu avanturu doživjeli. Povratkom u Terraktiv „stožer“ završavam s ovom dvodnevnom kajaking pustolovinom na rijeci Mrežnici i jedva čekam sljedeću.

Autor teksta: Martin Bolšec “Weekend Guide”

Autor: